.
נזיקין
פגיעה נזיקית בה אדם נפגע בתאונה הינה אירוע טראומטי. גם אם הפגיעה אינה קשה, הזיכרון של רגע הפגיעה, של תחושת חוסר האונים, הטלטול, תחושת האימה, חוסר השליטה מלווים את הנפגע תקופה ארוכה. הפגיעה מסיטה את הנפגע מאורח חייו הרגיל והמחשבה הטורדנית העולה במוחו: "מה היה קורה אילו לא התרחשה הפגיעה.. אם הייתי עושה כך או אחרת לא הייתה מתרחשת הפגיעה.." כעס, עלבון, עצב, אובדן ועוד רגשות.
בסופו של דבר אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. מה שנותר הוא לעשות את כל שניתן כדי להפחית מהנזק הכלכלי. ולשם כך בא המנגנון של תביעות נזיקין נגד הפוגע או נגד המבטח. הנזק יכול להתבטא באובדן הכנסות, תשלום הוצאות רפואיות, פגיעה בקריירה, הוצאות נסיעה מרובות, טיפולים מסוגים שונים, פיסיים ונפשיים, פגיעה בכושר השתכרות וכמובן כאב וסבל.
דוגמאות למקרים:
פועל הבנין:
בחור צעיר, בן 23, אשר חשב על קריירה בתחום הבנין, החל לעבוד כפועל בנין פשוט על מנת להתפרנס ולבחון אם התחום מעניין אותו, במטרה ללמוד לימודים עיוניים ולהתפתח בענף הבנין. כפועל מצא עצמו עוזר לטייח בעבודתו. העבודה דרשה עמידה על פיגום הבנין שנבנה. אלא מהי, שהאחראים על הבניה, מנהלי עבודה, מפקחים, בעלי מקצוע אחרים והקבלן עצמו לא דאגו שהפיגום יהיה בטוח ויציב.
בוקר אחד, בתחילת יום העבודה, קרס לפתע הפיגום והתמוטט על תשע קומותיו. הצעיר נפל מגובה חמש קומות ונקבר תחת הריסות הפיגום. לאחר מספר שעות של חיפושים חולצה גופתו וחיים צעירים קופחו ללא טעם וסיבה. לאחר זמן, לא נותר למשפחה האומללה והדואבת אלא להגיש תביעת נזיקין נגד כל האחראים באתר הבניה ובסופו של דבר, לאחר חקירת עדי ראיה, עדים מומחים ואחרים הושגה פשרה בה שילמו הנתבעים להורי המנוח סכום של למעלה ממליון ₪.
כסף זה לא יפצה ולו במעט על האסון והאובדן, אך יש בו כדי לסייע באחזקת המשפחה וברווחתה הכלכלית.
חדר אטום:
בשנת 2003, בעת מלחמת המפרץ השנייה, נספתה משפחה כתוצאה מאירועי המלחמה, למרות שאף טיל לא נשלח ולא נחת בישראל. בעקבות התראות המלחמה משפחה בישוב במגזר הערבי, בתוככי מדינת ישראל, בתוך ה"קו הירוק" הקימה בביתה חדר אטום.
המשפחה נכנסה בלילה לישון בחדר האטום ואף חיממה ב"מנגל" את החדר. באמצע הלילה התעוררו האב, בנו וביתו הפעוטים תוך כדי הקאות, הכרה חלקית וסחרחורות. הסתבר כי אם המשפחה הצעירה ושני הבנים בגילאי העשרה היו כבר ללא רוח חיים. מחצית המשפחה נמחקה כתוצאה מהשהיה בחדר האטום והורעלה בחד תחמוצת הפחמן שנוצרה מהגחלים שהיו בחדר.
לאחר מאבק ממושך, בין שנים, ולאחר שנדחתה תביעת האב השכול ושני ילדיו היתומים, הכיר בהם בית המשפט כנפגעי איבה כתוצאה מהטרגדיה. הוכח כי כניסתם לחדר האטום, ובתנאים שנכנסו אליו הייתה סבירה וחששם מפני נפילת טילים היה הגיוני. בני המשפחה, שעד היום אוספים את שבריהם, מקבלים קיצבאות מהמוסד לביטוח לאומי, הן בגין השכול והן בגין הפגיעה הנפשית שנפגעו.
התרסקות מסוק אזרחי:
באור ראשון של בוקר נאה בשנת 1993 התרסק מסוק אזרחי בדרום הארץ. כל נוסעי המסוק ניספו מיידית, ובכללם הטייס, איש עסקים ישראלי, שני אורחים רשמיים סיניים ומדריך תיירות.
בדיקת חוקרי מינהל התעופה העלתה כי הוראות לא ברורות בספר התחזוקה של המסוק גרמו למדידה לא נכונה של שחיקת חלקים בקשר למנוע, דבר שהביא לאי החלפת חלק וזה נשבר במהלך הטיסה וגרם לכשל המנוע. התוצאה הייתה נפילת המסוק לארץ והתרסקותו על נוסעיו.
לאחר שנים של מאבקים משפטיים פיצו חברות זרות, שהן יצרני המסוק וחלקיו, את משפחות הנספים בסך כולל של מליוני ₪.
כביש משובש:
אדם שהלך לתומו ברחוב בו מתגורר נפל על הכביש שהיה משובש בחלקיו. הסתבר כי האדם הלך על הכביש מאחר ומכוניות חנו על המדרכה ואילצוהו לרדת לכביש. העירייה נתבעה הן על השיבוש בכביש והן על אי אכיפת חוקי החניה במקום. האדם נפגע בכתפו ונותרה לו נכות מגבילה. הוכח כי אדם זה בסגולותיו המיוחדות היה עובד ומשתכר עד גיל מבוגר וכי פוטנציאל ההשתכרות שלו אך הלך וגדל. לפיכך פיצתה העירייה את האיש בהליך המשפטי במאות אלפי ₪.